Yleistä palveluseteleistä
Palveluseteli on lakisääteinen tapa järjestää kunnan palveluja kunnan oman tuotannon ja ostopalvelujen rinnalla. Palveluseteli perustuu vuonna 2009 voimaan astuneeseen palvelusetelilakiin, jonka mukaan monia kunnan palveluja, kuten sosiaali-, terveys- ja varhaiskasvatuspalveluja, voidaan järjestää palvelusetelillä. Tällöin palveluiden tuottamisesta vastaavat kunnan hyväksymät yksityiset palveluntuottajat.
Palvelusetelillä tarkoitetaan sähköistä maksusitoumusta. Palvelusetelissä ei siis ole kyse oikeasta fyysisestä setelistä, vaan tietojärjestelmissä näkyvästä luvasta maksaa palvelu asiakkaan eli kuntalaisen valitsemalle palveluntuottajalle eli yksityiselle yrittäjälle.
Palvelusetelin tarkoituksena on lisätä kuntalaisen valinnanvapautta, parantaa kuntalaisten palvelujen saatavuutta sekä edistää julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyötä. Palveluseteliä käytetään kunnassa usein esimerkiksi jonojen purkamiseen ja hallinnollisen taakan keventämiseen.
Kunta, palveluntuottaja ja asiakas
Kunta, kuntayhtymä, sairaanhoitopiiri tai maakunta päättää palvelusetelin käyttöönotosta, arvosta ja kohderyhmästä sekä palvelusetelillä ostettavista palveluista. Kunta myöntää palvelusetelin asiakkaalle todetun tarpeen perusteella. Lisäksi kunnan tehtävänä on hyväksyä ne yksityisen palveluntuottajat, jotka ovat oikeutettuja tuottamaan palvelusetelipalveluja.
Yksityinen palveluntuottaja, kuten lääkäri-, terapia- tai kotipalveluyritys, hakeutuu kunnan hyväksymäksi palvelusetelipalveluntuottajaksi. Yksityisen palveluntuottaja on noudatettava kunnan asettamia kriteerejä, jotta tämä voi tulla hyväksytyksi. Palveluntuottaja tuottaa palvelusetelillä ostetun palvelun, kuten hammashoidon, kunnan sijasta.
Asiakas eli kuntalainen voi ostaa kunnalta saamallaan palvelusetelillä yksityiseltä yritykseltä kunnan osoittamia palveluja, kuten kodin siivouksen, hammastarkastuksen tai lapsen päivähoidon. Asiakas maksaa saamansa palvelun palvelusetelillä ja mahdollisella omavastuuosuudella, jos palvelustelin arvo ei kata palvelun hintaa kokonaan. Joissain laissa määritellyissä palveluissa omavastuuosuutta ei saa muodostua asiakkaan maksettavaksi.
Yksinkertaisessa esimerkissä kunta myöntää kuntaiselle palvelusetelin hampaiden lohkeaman hoitoon, asiakas ottaa setelin vastaan ja maksaa sillä ja mahdollisella omavastuuosuudella hoidon paikalliselle yksityiselle hammashoitolalle ja yrittäjä toteuttaa hoidon vastineeksi palvelusetelistä.
Asiakas päättää itse ottaako hän kunnan tarjoaman palvelusetelin vastaan. Jos asiakas valitsee setelin, hän etsii itselleen sopivan palveluntuottajan kunnan hyväksymistä yrityksistä sähköisestä rekisteristä. Mikäli asiakas päättää kieltäytyä setelistä, tulee kunnan järjestää hänelle palvelu omana tuotantona tai ostopalveluna. Palveluseteli toimii joustavasti kunnan omien palvelujen rinnalla, eikä korvaa tai syrjäytä kunnan palveluja.
Mihin palveluihin palvelusetelin voi ottaa käyttöön?
Palveluseteliä voidaan käyttää muun muassa seuraavin palveluihin:
- Varhaiskasvatus ja päivähoito
- Perusterveydenhuolto ja erikoissairaanhoito
- Suun terveydenhuolto
- Henkilökohtainen apu
- Asumispalvelut ja tuettu asuminen
- Kotihoito
- Omaishoito
- Päivätoiminta
- Veteraanipalvelut
- Siivoustoiminta